VEST
2019
Budi i ti Deda Mraz

“Budi i ti Deda Mraz” je projekat Grupe za samozastupanje Pančevo, koju čine mladi ljudi sa intelektualnim teškoćama i autizmom i njihovi asistenti, inače članovi Udruženja “Na pola puta”.

Ovaj projekat imao za cilj uspostavljanje međugeneracijske saradnje između osoba sa intelektualnim teškoćama, srednjoškolaca, mladih i starih i njihovo zajedničko delovanje u lokalnoj zajednici, kao i  promociju volontarizma i jednakosti u društvu.

Članovi Grupe za samozastupanje su na kreativnim radionicama obučavali srednjoškolce Gimnazije “Uroš Predić” i korisnike Gerontološkog centra, veštinama izrade različitih kreativnih predmeta. Kroz ove aktivnosti se pored međusobnog druženja i upoznavanja, razvijala kreativnost, radni kapaciteti i zajedničko delovanje svih starosnih kategorija. Na radionicama upotrebljeni su i stari, odbačeni predmeti čime se postiže ekološki efekat i zaštita životne sredine.

Zajednička akcija realizovana je tokom Novogodišnje manifestacije u centru Pančeva, 22.12.2019. godine. Tom prilikom sugrađanima su podeljeni pokloni koje su izradili učesnici radionica uz novogodišnju motivacionu poruku koju su oni napisali na temu volontarizma, promocije jednakosti, socijalne inkluzije.

Glavna poruka je da svako može da doprinese boljem životu u zajednici!

Projekat “Budi i ti Deda Mraz” realizovan je kroz konkurs Šta nam teško, koji je deo programa Ministarstva omladine i sporta pod nazivom Mladi su zakon., a dobio je i nagradu za jedan od najboljih volonterskih akcija Programa Mladi su zakon.